De brug over het Winschoterdiep. Hier ontwikkelde zich vanaf 1600 door de drukke scheepvaart van de vervening een handelskade. Zuidbroek heeft dus een middeleeuws deel rond de kerk en een veenkoloniaal deel vanaf 1600 hier bij de brug. Net over de brug links staat een carillon

Links af, winschoterdiep 2  voormalig Gemeentehuis Zuidbroek

We lopen richting A 7  Onderweg zijn aan de linkerhand enige mooie boerderijen te zien en vlak voor de A7 links een voormalige Geref. Kerk Het is nu een  bijzonder fraai 19e  eeuws landhuis. Vroeger in vele akten ook wel Swijghman Heert genoemd.

We gaan over het viaduct en aan de rechter hand zien we een prachtig gerestaureerd huis nr. 92

Kerkstraat tegenover no 92 monument Petruskerk : middeleeuwse. Kerk.

De Petruskerk,(romano-gotische kruiskerk) is meer dan 7 eeuwen oud. De preekstoel is van 1736 (Struiwig). Het orgel is van Schnittger en Freitag (1793 ). In 1997 zijn bij restauratie werkzaamheden zandstenen beelden gevonden, een Christus- en Mariabeeld. De pastorie (t/o de kerk andere kant straat) is van 1741. Het grijze gebouw bij de toren is een 19e eeuws schoolgebouw.

De toren wordt in oude stukken ook wel gevangentoren genoemd. In 1713 werden er 4 cellen afgetimmerd. Tot eind 19e eeuw diende de toren als gevangenis. Laatst gebruikt na de Tweede Wereldoorlog om mensen enige tijd vast te houden.  

Vervolg